Най-честите причини, поради които възрастни носят брекети

Най-честите причини, поради които възрастни носят брекети

Мислите, че брекетите са само за деца или тийнейджъри?

Това вече не е вярно.

Днес все повече възрастни провеждат ортодонтско лечение по различни причини. Някои хора искат да подобрят усмивката си или да коригират захапката си. Други хора се стремят да подобрят своето здраве или да повишат самочувствието си.

 

Най-честите причини, поради които възрастни носят брекети:

Защото оценяват силата на усмивката
Усмивката е една от първите неща, които хората забелязват. Когато се усмихваме, това има положително въздействие върху хората около нас. Но ако се страхувате да се усмихвате или се опитвате да покриете зъбите си, когато се усмихвате, няма да има същия ефект.

Зъбите могат да се придвижват във всяка възраст
Понякога зъбно челюстните деформации се задълбочават във времето. Дори да сте имали подредени зъби и хармонична усмивка в миналото, с годините редица фактори се натрупват и водят до разместване на зъбите. Това са пробивът на мъдреците, загубата на зъб или зъби, пародонтитът, дълбоката захапка, ръбцовата захапка и др.

За да избегнат по-сериозни проблеми със зъбите и челюстите
Струпаните или ротирани зъби задържат повече плака между тях. Това означава затруднено почистване и по-висок риск от пародонтит или развитие на кариес и пулпит. Много често струпаните зъби предизвикват предварителни или неправилни контакти между зъбите, неравномерно износване на зъбния емайл, претоварване и загуба на кост или болка в ставата на долната челюст.

Като част от цялостното дентално лечение
Много често комплексното стоматологично лечение изисква намесата на различни специалисти – ендодонтист, за лечението на кореновите канали, протезист, за коронки, фасети и мост, имплантолог, когато липсват зъби и… ортодонт, за да може да се постигнат най-добри естетични и функционални резултати

Защото ортодонтското лечение днес е много по-достъпно
През годините ортодонтията претърпява много положителни промени. Дори класическите метални брекети днес изглеждат много по-фини и красиви, отколкото в миналото. Тяхната ефективност също е многократно повишена – лечението е по-кратко, предсказуемо, безболезнено. Съществуването на прозрачни брекети и алайнери прави ортодонтското лечение възможно дори и за най-взискателните към външния си вид.

Защото сега могат да си го позволят
Животът днес коренно се различава от този преди 30 години. Високата цена и отдалечеността на някои населени места от здравни и дентални специалисти, правеха ортодонтското лечение много трудно или дори невъзможно. Не е без значение и глобалното развитие на медицината и промяната в разбиранията на хората. Съвременното общество е много по-взискателно към външния вид. Много хора споделят, че кривите или непривлекателни зъби повлияват негативно на социалния им живот и на кариерното развитие.