Най-разпространените митове за ортодонтията

Най-разпространените митове за ортодонтията

Ортодонтското лечение е само за деца
Все повече възрастни пациенти се подлагат на такова лечение

Ортодонтското лечение уврежда зъбния емайл
Причината за деминерализацията на емайла е бактериалната плака. Брекетите сами по себе си не предизвикват никаква промяна на зъбната повърхност

Ортодонтското лечение е много скъпо
Причината за това схващане е, че повечето пациенти се обръщат към ортодонт когато проблемът е по-сериозен и напреднал във времето. Стойността на лечението е много различна. Ранното лечение с функционален апарат може да бъде дори 10 пъти по-евтино от лечението с брекети.

Ортодонтското лечение изисква много и чести посещения в денталния кабинет
Съвременните системи (брекети, алайнери и апарати) са много оптимизирани и предлагат възможности за лечение дори на хора, които живеят в друго населено място или държава.

Ортодонтското лечение е болезнено
Може да се каже, че пациентите изпитват слаба до умерена болезненост и то само в първите дни след “затягането” на всяка дъга. Привикването към брекетите е изключително бързо и много скоро ще се завърнете към същия начин на живот, спорт или хранене, на които сте свикнали

Ортодонтското лечение трябва да започне след като поникнат всички постоянни зъби
Абсолютно невярно! Въпреки че не винаги се налага ранно ортодонтско лечение, само специалист може открие проблеми, които изискват лечение на момента. Нещо повече – много често „кривите зъби“ се причиняват от вреден навик, който ако се отстрани навреме, лечението протича много по-бързо и лесно.